[textblock style=”1″]Πως μιλάει ο Stephen Hawking[/textblock]
Ο Stephen Hawking είναι από τους πιο δημοφιλείς επιστήμονες της εποχής μας, και φυσικά ένας από τους ευφυέστερους ανθρώπους στον κόσμο. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942, στην Αγγλία. Σπούδασε θεωτητική φυσική και κοσμολογία. Τα έργα του και οι θεωρίες που έχει αναπτύξει αποτελούν σημεία αναφοράς στην εξέλιξη της επιστήμης.
Πάσχει από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που λέγεται ALS, η οποία τον καθήλωσε στο αναπηρικό καροτσάκι, μηδενίζοντας σχεδόν κατά την πάροδο των χρόνων τις κινητικές του ικανότητες. Τώρα μπορεί να κάνει μόνο μικρές κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων του, και μερικές ελάχιστες εκφράσεις στο πρόσωπό του, κουνώντας συγκεκριμένους μύες. Το πρόβλημα υγείας του επιδεινώθηκε το 1985 όταν και έπαθε πνευμονία. Η ήδη δύσκολη γι’ αυτόν διαδικασία της ομιλίας, κατέστη σχεδόν ανέφικτη καθώς αναγκάστηκε να κάνει τραχιοτομή. Οι μόνοι που μπορούσαν να τον καταλάβουν ήταν οι κοντινοί του άνθρωποι.
Καθώς η κατάσταση χειροτέρευε, προ κειμένου να συνεχίσει το έργο του και τις έρευνές του, κουνούσε το βλέφαρό του όταν του έδειχναν κάποιο γράμμα με σκοπό να δείξει ότι αυτό είναι το γράμμα που ψάχνει για να σχηματίσει μια λέξη. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και ψυχοφθόρα για τον ίδιο και τους γύρω του. Ένας επιστήμονας ονόματι Walt Woltos, άκουσε για το πρόβλημα του Hawking. Δημιούργησε λοιπόν ένα πρόγραμμα που λεγόται Equalizer, και το έστειλε στον Stephen Hawking.
To Equalizer έδινε την δυνατότητα στον STEPHEN Hawking, με την κίνηση ενός μικρού μοχλού από το δάκτυλο του να επιλέξει γράμμα της αλφαβήτου και επομένως να δημιουργήσει λέξεις και προτάσεις.
Οι προτάσεις στο τέλος της σύνθεσής τους αναπαράγονται ηχητικά από ένα ειδικά διαμορφωμένο μηχάνημα. Το Equalizer εξελίχθηκε με τα χρόνια επιτρέποντας στον ασθενή να μπορεί αν επιλέξει τα γράμματα με την κίνηση της βλεφαρίδας του, να δημιουργεί λέξεις και προτάσεις, να τις αποθηκεύει και να τις καλεί κατά το δωκούν. Πλέον η ταχύτητα ομιλίας έχει αυξηθεί σε 16 προτάσεις ανά λεπτό. Το συγκεκριμένο επίτευγμα, αποτελεί μια από τις βάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη της επιστήμης στην τεχνητή νοημοσύνη.
Παρακάτω είναι ένα βίντεο από μια συνέντευξη του Stephen Hawking.